Twarogowe,
a jednocześnie puszyste placki. Pyszne, lekkie i uzależniające!
Składniki:
-
250 g twarogu
-
3 jajka
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
1 łyżka cukru pudru
-
3 czubate łyżki mąki
Przygotowanie:
1.
Do miski włożyłam twaróg, cukier waniliowy, cukier puder. Dodałam
żółtka (białka zachować) i rozgniotłam widelcem. Dosypałam
mąkę i dokładnie wymieszałam.
2.
Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do masy twarogowej.
Połączyłam składniki delikatnie mieszając łyżką.
3.
Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładałam po czubatej łyżce
ciasta i rozprowadziłam je po powierzchni formując kształtnego
placka.
4.
Zmniejszyłam ogień do minimum i smażyłam około kilka minut, aż
od spodu placki zarumienią się na złoto. Przewróciłam na drugą
stronę i powtórzyłam smażenie przez około 2-3 minuty.
5.
Gotowe placki nakładam na talerz i serwuje z dodatkiem owoców,
miodu, jogurtu czy dżemu.
Przepis: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz