Domowy
burger to prosty sposób na smaczny i sycący posiłek
Składniki
na cheeseburgera:
-
20-25 dag chudej mielonej wołowiny
-
1 łyżka musztardy
-
1/2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka suszonego tymianku (albo posiekanego koperku)
-
sól do smaku
-
pieprz czarny do smaku
-
plasterek Gruyere lub dojrzewającego sera szwajcarski
-
bułka do burgerów
Jajko
sadzone:
-2
plasterki bekonu
-
duże jajko
Dodatki:
-
sałata lodowa albo rukola
-
pomidor pokrojony na plasterki
-
łyżeczka majonezu
-
musztarda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.
Delikatnie mieszając połączyłam wołowinę z musztardą, oliwą,
tymiankiem i solą. Uformowałam mięso w kształcie placka. Na
patelni do grillowania smażyłam je pod przykryciem, na średnim ogniu,
5-7 minut z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę
położyłam na burgerze plaster sera i czekałam, aż się roztopi.
2.
W międzyczasie na drugiej patelni ułożyłam bekon tak, aby
pomiędzy plastry weszło jajko. Kiedy bekon się lekko obkurczył
wbiłam jajko, zmniejszyłam ogień i smażyłam do czasu, aż białko
jajka się ścięło, a żółtko zgęstniało. Trwa ta około 4
minut.
3.
Bułkę przekroiłam na pół, opiekłam w tosterze, ale można też
włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku albo zrumienić na
patelni.
4.
Dolną połówkę bułki posmarowałam cienko majonezem, ułożyłam
sałatę, burgera i jajko sadzone. Doprawiłam świeżo zmielonym
pieprzem. Przykryłam drugą połówką bułki, którą wcześniej
posmarowałam musztardą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz