Zabielana zupa z kurek z warzywami


Dzisiaj na talerzu symbol lata czyli zupa z kurek. Ostatni dzwonek żeby ją przygotować, bo lada moment świeżych grzybów już nie będzie i będziemy musieli zadowalać się mrożonymi lub suszonymi.

Składniki:

- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1/4 bulwy selera z nacią
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- por
- kilka owoców ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól do smaku
-3-4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- około 1/2 kg oczyszczonych  kurek
- 1/2 szklanki śmietany do zupy
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 litry wody

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotowuję wywar do zupy. Jedną cebulę obieram, siekam i podsmażam  na łyżce masła do momentu, aż się zeszkli i nabierze jasno złotego koloru.
2. Do cebuli dodaję pokrojony na plasterki ząbek czosnku.  Po minucie dodaję do garnka obrane i umyte warzywa: połowę selera, trzy średniej wielkości pietruszki, trzy marchewki oraz jednego pora. Duszę je na małym ogniu trzy minuty
3. Całość zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wywar gotuję około 50 minut na wolnym ogniu. 
4. Po 40 minutach gotowania dodaję zielone liście pora i selera. Gotuję jeszcze 10 minut. Gotowy przecedzam przez sito i do wykorzystania w zupie zostawiam sam płyn.
5. Kiedy wywar jest gotowy, w innym garnku, na łyżce masła podsmażam obraną i posiekaną drugą cebulę. Stale mieszając, duszę ją kilka minut, aż zrobi się miękka. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurki, które podsmażam przez 10 minut. Po tym czasie warzywa zalewam przygotowanym wcześniej wywarem. Gotuję blisko 20 minut, na koniec dosmaczam solą i pieprzem.
6. Śmietanę wlewam do szklanki albo miseczki, dodaję trochę ciepłej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. 
7. Dodaję posiekany koperek. 
8. Po 2 minutach zdejmuję garnek z ognia, a zupę rozlewam do miseczek


2 komentarze

  1. Mmm jak tu sezonowo i apetycznie, super! :)
    Zapraszam do siebie, może się zainspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń