Aioli jest popularne w kuchni śródziemnomorskiej i jest sosem z czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i żółtka, co sprawia, że podstępnie przypomina majonez czosnkowy. Najpopularniejszy jest w Hiszpanii, Francji i we Włoszech.
Mój ulubiony sos aioli jem w towarzystwie krewetek w Złocie Hiszpanii, Tapas Barze na warszawskiej Saskiej Kępie.
Tym razem nie mając w domu majonezu, a mając ochotę na domowego hamburgera przygotowałam sos aioli z dodatkiem musztardy Dijon.
Warto też mieć na uwadze aby użyć łagodnej oliwy (ewentualnie oleju), bo inaczej aioli wyjdzie gorzkie. Wiem co mówię, bo zaliczyłam taką wpadkę.
Składniki:
- 1 duże żółtko
- łyżeczka musztardy Dijon (można spróbować inna musztardę)
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku
- pieprz czarny do smaku
- szczypta soli
- odrobina miodu albo syropu z agawy jeśli chcemy uzyskać miodowo-musztardowy sos aioli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Czosnek obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach ( zaleca się rozbić je w moździerzu). Dodałam sól i roztarłam na gładką pastę.
2. Wymieszałam żółtko z musztardą Dijon i sokiem z cytryny.
3. Powoli wlewałam oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż konsystencja stała się kremowa.
4. Dodałam czosnek oraz odrobinę pieprzu, sok z cytryny i wymieszałam.
5. Przed podaniem wstawiłam na około godzinę do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz