- puszka pomidorów
- 3 łyżki soczewicy (biała czy czerwona to bez znaczenia)
- bulion 1,5 litra ( 2 kostki rosołowe)
- czosnek (3- 4 ząbki)
- kuskus
- cebula
- sól, pieprz, oregano (ewentualnie inne przyprawy do smaku), ja czasami zaostrzam smak zupy serwując do niej ½ ostrej papryczki
- łyżka oliwy
Jest to pierwsza zupa, którą samodzielnie zrobiłam i od razu wyszła jak należy. Pewnie dlatego, że jest dziecinnie prosta. Drugi jej walor to taniość.
Dzięki ANIA za ten przepis! :-)
Przygotowanie:
1. W garnku na oliwie podsmażam czosnek i cebulę. Jak już zmiękną dodaję do nich pomidory z puszki (rozdrabniam je) i zalewam wcześniej przygotowanym bulionem.
2. Wrzucam przyprawy i soczewicę (soczewicę można wcześniej przez 20 minut namoczyć, ale niekoniecznie).
3. Na małym ogniu gotuje jeszcze przez chwilę (ważne żeby soczewica nie była twarda).
4. Podaję z przygotowanym, według przepisu na opakowaniu, kuskus i świeżym listkiem bazylii.
5. Można doprawić winem albo kieliszkiem wódki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz