Zupa krem z brokułów

Produkty:
- duży brokuł
- bulion warzywny ( z półtora litra)
- 2 do  4 ząbków czosnku ( co kto lubi ;-))
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- por
- marchewka
- pietruszka
- 2-3 ziemniaki (do zagęszczenia zupy)
- 2 łyżki masła
- odrobina parmezanu
- grzanki
- dla chętnych śmietana
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

1.Brokuły myję, dzielę na różyczki.
2.Cebulę i czosnek obieram i siekam – powinnam je podsmażyć na maśle i zeszklić na złoty kolor, ale żem leniwa więc ten etap pomijam.
3.Do bulionu dodaję brokuły, cebulę z czosnkiem i pokrojone na kawałki por, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki.
4.Gdy warzywa będą miękkie, wyjmuję je z garnka. Kiedy ostygną miksuję je w blenderze na gładką masę i dodaję do bulionu.
5.Doprawiam do smaku.
6.Zmniejszam ogień i gotuję kilkanaście minut.
7.Zupę można podawać z grzankami ( własnoręcznie przygotowanymi lub kupnymi) oraz serem- parmezanem albo żółtym startym na tarce
8.Dla chętnych wersja kremu ze śmietaną


Zupa jest bardzo sycąca no i pyszna…


Brak komentarzy

Prześlij komentarz