Zupa z czerwoną fasolą, krewetkami i jeszcze kilkoma gadżetami

tzw. zupa meksykańska
Produkty (na 4 porcje)
- 4 skrzydełka z kurczaka albo 2 podudzia
- tuzin krewetek ( daję duże z ogonkami)
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- marchewka
- pietruszka
- cebula ( używam czosnkową)
- czosnek, 2- 3 ząbki
- natka pietruszki
- 3 ziela angielskie
- kilka listów laurowych
- limonka, ewentualnie mała cytryna
- 2 ostre papryczki (jalapeno) – wersja dla lubiących ostre doznania
- łyżka oliwy
Do smaku:
- sól, pieprz, suszone oregano, odrobina kolendry, , kminu rzymskiego, słodkiej papryk w proszku

Przygotowanie:
1.Do garnka z dwoma litrami wody wkładam umyte skrzydełka (podudzia), które zagotowuję, a później zszumuję.
2.Dodaję pół łyżeczki soli, dodaję marchewkę, pietruszkę, cebulę, obrany czosnek oraz kilka liści pietruszki. Gotuję na niedużym ogniu 35 minut. Do tego czasu mięso i warzywa powinny być miękkie.
3.Wyjmuję mięso i warzywa, a czysty bulion doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym, oregano, kolendrą, karminem i papryką.
4.Skrzydełka (podudzia) obieram ze skóry, a mięso wrzucam do wywaru wraz z pokroją w plasterki marchewką. Pozostałe warzywa (cebulę, czosnek, natkę, pietruszkę wyrzucam)
5.Do zupy dodaję odsączoną fasolę i kukurydzę, oraz krewetki. Chętnych mocnych wrażeń namawiam na dodanie pokrojonych w plasterki ostrych papryczek, ale należy mieć na uwadze, że dają mocno popalić.
6.Zagotować, dodać lionkę, łyżkę oliwy z oliwek, sól i zmielony pieprz.
7.Podgotować jeszcze z kilka minut (3- 4 minuty) na wolnym ogniu. Usunąć liście laurowe, ziele angielski. Można podawać z natka pietruszki.

Jest to ostatnio ulubiona zupa mojego męża, ale tylko wtedy kiedy jest w wersji  hot ;-)
Bardzo fajnie przenika się w niej smak limonki z ostrością papryczek ;-)


1 komentarz