Bakłażan faszerowany

Produkty (porcja dla 2 osób)
- 2 średnie bakłażany
- 20 dag mięsa mielonego, może być wołowe, ja akurat do tego kupuję 10 dag z indyka i 10 dag wieprzowego i mieszam
- 10 dag ugotowanego ryżu
- cebula
- czosnek ( do ząbków, ale będzie ostre)
- można dodać ze 2 ostre papryczki
- natka pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku curry, oregano

1.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
2.W między czasie bakłażany kroję wzdłuż na pół, wyjmuję z nich miąższ i drobno go siekam.
3.Skórki bakłażana solę i zostawiam na pół godziny, po tym czasie dokładnie je płuczę.
4.Na patelni podsmażam na wolnym ogniu mięso, cały czas rozdzielając je widelcem, żeby nie porobiły się grudki.
5.Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek szklę na oliwie
6.Podsmażone mięso i czosnek z cebulą mieszam ze sobą dodaję do tego posiekany miąższ z bakłażanów, natkę pietruszki i przyprawy.
7.Nadzieniem wypełniam skórki bakłażanów, skrapiam oliwą z oliwek.
8.Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut (bez przykrycia)

Przyprawiać można według upodobań, proponuje skropienie bakłażanów, przed włożeniem ich do piekarnika, sokiem pomidorowym.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz