Nugat

Składniki:

- 2- 3 arkusze suchych wafli
- 0,5 szklanki miodu
- 3 łyżki golden syrupu
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- odrobina soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 białka z jajek od szczęśliwej kury
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny

- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- szklanka płatków migdałowych
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 0,25 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

1. W misce wymieszałam bakalie.
2. W garnku z grubym dnem umieściłam cukier, miód, golden syrup, sól i wodę.  Gotowałam kilkanaście minut.
3. W międzyczasie ubiłam na sztywno białka, do których, cały czas miksując, wlewałam wolnym strumieniem syrop miodowy. Całość miksowałam 15 minut, mieszanka powinna być gęsta.
4. Do ubitej masy dodałam bakalie i ekstrakty, które bardzo dokładnie wymieszałam.
5. Kwadratową formę wyłożyłam waflem, który przycięłam do rozmiarów foremki. Umieściłam na nim gotowy nugat i przykryłam drugim waflem.
6. Odstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki.
7. Gotowy nugat wyjęłam z formy i pokroiłam na kwadraty.

2 komentarze

  1. jajka od happy chichken :)
    Musi być pyszne, fajna alternatywa zwykłych wafli :)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda, więc musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń