Pierniczki

Składniki na pierniczki:

- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy korzennej
- 1 szklanka cukru pudru (zamiennie można dać 1,5 szklanki zwykłego cukru)
- 0,5 szklanki naturalnego miodu
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i miód gotuję w rondelku. Mieszając dodaję przyprawę korzenną/do piernika. Zostawiam do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam przez sitko, dodaję skórę z pomarańczy, jajko i zawartość rondla. Zagniatam ciasto. Ciasto się okropnie klei i trzeba dość długo je wyrabiać. Kiedy jest wreszcie jednolite zawijam je w folię  i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Po wyjęciu z lodówki dzielę je na 2 części. Pierwszą ponownie zwijam w folię i chowam do lodówki, a drugą rozwałkowuję na krążek o grubości 5 mm. Przed wałkowaniem oraz w jego trakcie często posypuję stolnicę, wałek oraz ciasto mąką aby się nie przyklejało ani do wałka ani do podłoża.
4. Przed wycinaniem pierniczków włączam piekarnik (temperatura 180 stopni). Foremkami wycinam różne kształty ciasteczek, które od razu układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę 9- 10 minut (nie dłużej!) i od razy wyjmuję je z piekarnika. I tak dalej, aż do wyczerpania ciasta.
5. Po wystudzeniu ciastka lukruję. Lukier przygotowuję mieszając dokładnie (żeby nie było grudek) cukier puder z ciepłą wodą. Dla urozmaicenia smaku do części dodaję sok z cytryny.
6. Kiedy lukier zastygnie ciastka wkładam do torby papierowej, a najlepiej do szczelnie zamkniętego pojemnika i wyjmuję je na święta. (Najlepiej kiedy pierniczki leżą od 4 do 6 tygodni przed podaniem).

1 komentarz