Szynka pieczona, zawijana boczkiem
























Produkty:

- 1 kg szynki
- kilkanaście bardzo cienkich plasterków boczku (90 g)
- 5 cebul
- kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie rozmaryn suszony)                  
- 0,5 litra bulionu
- 4 ząbki czosnku
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- świeżo mielony pieprz do smaku     
 - natka (opcjonalnie do dekoracji)
 
Przygotowanie:                 

1. Czosnek obieram, wyciskam przez praskę i mieszam z solą. Nacieram nimi opłukaną i osuszoną szynkę, którą następnie owijam plastrami boczku i oprószam pieprzem. Mięso wkładam na dwie godziny do lodówki.
2. Po wyjęciu szynki z lodówki, przekładam ją do żaroodpornego naczynia.

3. Do koła niej kładę pokrojoną w ósemki cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki rozmarynu (jeśli nie mam świeżego posypuję rozmarynem suszonym). Na koniec wlewam bulion.
4. Mięso wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 90 minut. W połowie pieczenia (po 45 minutach) przekładam szynkę na drugą stronę.
5. Po upieczeniu wyjmuję szynkę z piekarnika. Podaję ją na ciepło z borówkami lub żurawiną, pieczonymi ziemniakami, i sosem cebulowym, który robię z upieczonych razem z szynką cebul i bulionu *

* Po wyjęciu mięsa z naczynia żaroodpornego usuwam z niego liście laurowe i ziele angielskie, a cebulę razem z bulionem miksuję w blenderze uzyskując w ten sposób sos.

Szynkę podaję również na zimno jako dodatek do pieczywa.

2 komentarze