Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie Kwestia Smaku, z której pochodzi przepis na to pyszne ciasto


Składniki na kruche ciasto:

- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
-  50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko od szczęśliwej kury

Składniki na nadzienie:

- 05, kg  rabarbaru
- 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy (32 g)
- 100 g suszonych daktyli

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:                         

 1. Przesiałam obie mąki, dodałam cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagniotłam ciasto, dokładnie rozcierając masło i łącząc wszystko w kulę.
2. Formę wysmarowałam cienko masłem, wyściełałam papierem do pieczenia, na który wyłożyłam ciasto. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni, włożyłam do niego wyjęte z lodówki ciasto, które piekłam 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjęłam z piekarnika, zwiększyłam jego temperaturę do 180 stopni.
4. Do dużej miski przesiałam mąkę ziemniaczaną i mąką pszenną, dodałam cukier oraz pokrojone zimne masło. Palcami roztarłam wszystkie składniki do momentu powstania kruszonki.
5. Umyty, osuszony rabarbar pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Dodałam do niego miód, cukier, cukier waniliowy i drobno pokrojone daktyle, które wcześniej moczyłam 10 minut w ciepłej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszałam.
6. Nadzienie rabarbarowe wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na wierzch rozsypałam kruszonkę.
Ciasto piekłam 40 minut. Gotowe obficie posypałam cukrem pudrem.




2 komentarze