Mięso według tego przepisu wyszło tak wspaniale, że wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.
Składniki:
- 1 kg szynki
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka soli
- 10 ziaren jałowca
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 3 winne jabłka
- 2 cebule
- szczypta chili
- łyżeczka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 4 liście laurowe
+ gruba nić i rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Ząbki czosnku zmiażdżyłam, roztarłam je z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca i kminkiem.
2. Mięso ponacinałam wzdłuż i w poprzek nożem , nasmarowałam ziołowo-czosnkową pastą.
3. Szynkę zasznurowałam mocną nicią, włożyłam do żaroodpornego naczynia, przykryłam i odstawiłam na dobę do lodówki (12 godzin też wystarczy)
4. Drugiego dnia podgrzałam dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, wysmarowałam nim mięso ze wszystkich stron, oprószyłam świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i chili.
5. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrałam i też podzieliłam na ćwiartki.
6.W rękawie do pieczenia ułożyłam część jabłek i cebuli, na nich położyłam mięso, na wierzchu szynki rozłożyłam liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka.
7. Rękaw zamknęłam, zrobiłam w nim kilka małych otworów.
8. Mięso piekłam w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez blisko dwie godziny.
9. Po ostudzeniu szynki usunęłam z niej nici i liście laurowe.
Szynka smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło podana z powstałym sosem, z dodatkiem żurawiny albo borówek.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz