- 150 g drobno pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła
Produkty na masę sernikową:
- 750 g sera ricotta
- 250 g twarogu sernikowego
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka z jaj od szczęśliwej kury
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni
2. Pokruszone ciastka mieszam z masłem, które rozprowadzam na tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem lub wyściełanej pergaminem.
3. Do miski wkładam ser ricotta i twaróg sernikowy, które ubijam na gładką masę.
4. Dodaję cukier, brandy i wanilię, wszystko mieszam. Dokładam żółtka jaj i ubijam do momentu połączenia składników.
5. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 (góra 45) minut, gdy zetnie się środek ciasta.
mmm wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTak się właśnie ostatnio zastanawiałam jak smakuje sernik z ricottą :) Na pewno wygląda apetycznie i w smaku pewnie równie niesamowity :)
OdpowiedzUsuń