Krakersy

Składniki:

- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki krupczatki,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 0,75 szklanki wody,
- łyżeczka soli
- jajko
do wyboru:
- suchy mak, kminek albo sezam

Przygotowanie:

1. Obie mąki wymieszałam z solą. Dodałam masło, które palcami rozcierając połączyłam z mąką. W międzyczasie  dolewałam stopniowo wodę.
2. Zagniotłam ciasto i uformowałam z niego  kulę, którą zawinęłam w folię i zostawiłam na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Z cienko rozwałkowanego ciasta nożem  wykroiłam prostokąty.
4.  Krakersy ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko po nakłuwałam widelcem i posmarowałam z wierzchu rozmąconym jajkiem. 1/3 ciastek posypałam makiem, 1/3 kminkiem, a 1/3 sezamem.
5. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Krakersy piekłam 8- 10 minut. 





1 komentarz