Sałatka z buraków z kozim serem i pestkami dyni


Składniki:

- 2 średnie buraki
- 100 g koziego sera
- oliwa
- sól morska
- pieprz do smaku
- czerwony ocet winny
- 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni.
2. Buraki umyłam, osuszyłam, ułożyłam na natłuszczonej oliwą blasze. Włożyłam do piekarnika i piekłam 60 minut aż zmiękły.
3. Kiedy buraki ostygły, obrałam je, pokroiłam w plastry i ułożyłam na półmisku. Posypałam kozim serem pokrojonym w kostkę, oprószyłam solą, pieprzem, skropiłam oliwą i octem winnym.
4. Pestki dyni podprażyłam z odrobiną soli na suchej patelni. Posypałam nimi sałatkę.

1 komentarz