Amarantuski sezamowe


Składniki

- szklanka poppingu (prażonego amarantusa) 
- szklanka ziaren sezamu
 - 2 łyżki melasy 
- 3 łyżki miodu , albo więcej

Przygotowanie:

1. Uprażony na suchej patelni sezam wymieszałam z amarantusem.
2. W rondelku, na małym ogniu zagotowałam melasę z miodem, które następnie wymieszałam z poppingiem i sezamem.
3. Gotową masę, wylałam na pergamin, przykryłam następnym kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowałam masę na grubość 0,5 cm.
4. Odstawiłam masę do stężenia na około 40 minut.
5. Kiedy masa stężała wyciełam foremkami ciasteczka, które w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni piekłam 15- 20 minut.
6. Gotowe ciasteczka wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam, aż stwardniały.



2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Melasa to gęsty, słodki syrop. Ja kupuję ją najczęściej w Marks & Spencer.

      Usuń