Składniki:
- szklanka poppingu (prażonego amarantusa)
- szklanka ziaren sezamu
- 2 łyżki melasy
- 3 łyżki miodu , albo więcej
Przygotowanie:
1. Uprażony na suchej patelni sezam wymieszałam z amarantusem.
2. W rondelku, na małym ogniu zagotowałam melasę z miodem, które następnie wymieszałam z poppingiem i sezamem.
3. Gotową masę, wylałam na pergamin, przykryłam następnym kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowałam masę na grubość 0,5 cm.
4. Odstawiłam masę do stężenia na około 40 minut.
5. Kiedy masa stężała wyciełam foremkami ciasteczka, które w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni piekłam 15- 20 minut.
6. Gotowe ciasteczka wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam, aż stwardniały.
Z czego jest ta melasa?
OdpowiedzUsuńMelasa to gęsty, słodki syrop. Ja kupuję ją najczęściej w Marks & Spencer.
Usuń