Składniki:
- opakowanie ricotty (250g)
- 1,5 łyżki kakao (niesłodzonego)
- 1 białko
- 0,25 szklanki cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady 70% kakao.
Przygotowanie:
1. Ricottę z kakao zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy.
2. W kąpieli wodnej roztopiłam białko z cukrem. Mieszałam 2- 3 minuty, do czasu rozpuszczenia cukru.
3. Garnek z białkiem i roztopionym cukrem ściągnęłam z ognia i mikserem ubijałam białka około 5 minut.
4. Bardzo delikatnie wymieszałam masę kakaowo-serową z ubitym białkiem.
5. Mus rozłożyłam do szklanek, wierzch obsypałam startą czekoladą i wstawiłam na minimum 3 godziny do lodówki.
* Przepis pochodzi z magazynu “Everyday Food” 01.2011
wygląda pysznie! ile porcji wyszło?
OdpowiedzUsuńWyszły trzy (spore) porcje :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Tak dawno robiłam ten deser, że zupełnie o nim zapomniałam. Fajnie, że mi Pani tym komentarzem go przypomniała. Pozdrawiam
Usuń