Czekoladowy deser z ricotty



Składniki

-  opakowanie ricotty (250g) 
- 1,5 łyżki kakao (niesłodzonego) 
- 1 białko 
- 0,25 szklanki cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady 70% kakao.

Przygotowanie:

1. Ricottę z kakao zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy.
2. W kąpieli wodnej roztopiłam białko z cukrem. Mieszałam 2- 3 minuty, do czasu rozpuszczenia cukru.
3. Garnek z białkiem i roztopionym cukrem ściągnęłam z ognia i mikserem ubijałam białka około 5 minut.
4. Bardzo delikatnie wymieszałam masę kakaowo-serową z ubitym białkiem.
5. Mus rozłożyłam do szklanek, wierzch obsypałam startą czekoladą i wstawiłam na minimum 3 godziny do lodówki.

Przepis pochodzi z magazynu “Everyday Food” 01.2011

2 komentarze