Krajanka orzechowo- czekoladowo- krówkowa



Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka płatków owsianych górskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła + masło do wysmarowania formy
- 150 g brązowego cukru
- 125 gorzkiej czekolady z 70% kakao drobno posiekanej
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- puszka masy krówkowej ( użyłam masy krówkowej o smaku truflowym z alkoholem)

Przygotowanie:

1. W rondelku stopiłam masło.
2. Mąkę przesiałam, wymieszałam z płatkami owsianym, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dolałam roztopione masło i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
3. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wysmarowałam masłem (można zamiast smarować masłem wyłożyć ją papierem do pieczenia) i nałożyłam do niej 2/3 porcji ciasta.
4. Piekarnik w międzyczasie rozgrzałam do 180 stopni C i włożyłam do niego na 10 minut blachę ze spodem ciasta.
5. Po 10 minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam je posiekaną czekoladą i orzechami, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Na wierzchu rozsmarowałam masę krówkową. Całość posypałam pozostałą częścią ciasta.
6. Wstawiłam blachę do piekarnika i piekłam 15 minut. Gotowe ciasto ostudziłam i pokroiłam w kwadraty.

* inspracją do zrobienia tego ciasta był przepis z bloga Every Cake You Bake



2 komentarze