Zupa z botwiny

Składniki:

- 2 pęczki botwinki wraz z burakami
- 2 młode marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 2 ugotowane buraki
- 2- 3 młode ziemniaki
- 2 litry bulionu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

do podania:

- jajka ugotowane na twardo
- posiekany koperek
- śmietama

Przygotowanie


1. Marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki obieram, myję kroję w kostkę i wrzucam do gotującego się bulionu. Dodaję łyżkę masła i gotuję około 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
2. Po tym czasie dodaję umytą i pokrojoną botwinę, ugotowane wcześniej i pojrojone w kostkę buraki, sok z cytryny, cukier i sól. Gotuję 10 minut.
3. Zdejmuję z ognia ( ewntualnie doprawiam śmietaną uważając aby się nie zważyła), solą i pieprzem. Nalewam do miseczek, posypuję koperkiem i podaję z wcześniej ugotowanym na twardo jajkiem.







Brak komentarzy

Prześlij komentarz