Sernik malinowo-orzechowy

Składniki na spód:

- 190 g drobno pokruszonych ciastek o smaku amaretto
- 60 g roztopionego masła

Składniki na masę sernikową:

- 1 kg twarogu sernikowego
- 1,25 szklanki cukru
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 170g masła orzechowego
- 1/3 szklanki konfitur malinowych

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 165 stopni C.
2. Pokruszone ciastka wymieszałam z masłem, a następnie rozprowadziłam na tortownicy.
3. 3/4 kg twarogu sernikowego zmiksowałam razem z cukrem. Kiedy składniki się połączyły, cały czas ucierając, dodawałam pojedynczo jajka. Następnie wlałam śmietanę i wanilię. Masę wymieszałam i przełożyłam na spód tortownicy.
4. Pozostałą część twarogu sernikowego zmiksowałam z masłem orzechowym. Dodałam konfiturę malinową i mieszałam do momentu połączenia składników.
5. Na masę twarogową, łyżką przełożyłam masę orzechową- nie mieszałam.
6. Ciasto piekłam 85 minut, studziłam przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podałam ze świeżymi malinami.

* przepis: "Cheesecakes of the World"

2 komentarze