Składniki:
- 30 dag żurawiny
- litr wody
- 20 dag cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
Przygotowanie:
1. Żurawinę dokładnie umyłam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam.
2. Ugotowane owoce przetarłam przez sito do czystego rondla. Odlałam część do kubka.
3. Kubek z żurawiną odstawiłam na bok do ostygnięcia. Kiedy sok zrobił się chłodny rozprowadziłam w nim mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie mieszając aby nie było grudek.
4. Sok z żurawiny gotowałam na małym ogniu, dodałam do niego cukier, cynamon goździki i płynnym ruchem przelałam rozprowadzoną w kubku mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszałam, gotowałam jeszcze 3- 4 minuty.
5. Gotowy kisiel przelałam do filiżanek. Można go jeść na ciepło albo na zimno. Mnie bardziej odpowiada ten pierwszy wariant.
jak nie ma nic na deser, ach, to kisiel domowy jest idealny!
OdpowiedzUsuń