Kisiel z żurawin


Składniki:

- 30 dag żurawiny
- litr wody
- 20 dag cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki

Przygotowanie:

1. Żurawinę dokładnie umyłam pod bieżącą wodą. Przesypałam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam.
2. Ugotowane owoce przetarłam przez sito do czystego rondla. Odlałam część do kubka.
3. Kubek z żurawiną odstawiłam na bok do ostygnięcia. Kiedy sok zrobił się chłodny rozprowadziłam w nim mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie mieszając aby nie było grudek.
4. Sok z żurawiny gotowałam na małym ogniu, dodałam do niego cukier, cynamon goździki i płynnym ruchem przelałam rozprowadzoną w kubku mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszałam, gotowałam jeszcze 3- 4 minuty.
5. Gotowy kisiel przelałam do filiżanek. Można go jeść na ciepło albo na zimno. Mnie bardziej odpowiada ten pierwszy wariant.

1 komentarz