Smażone piersi kurczaka z czosnkiem, imbirem i kolendrą

Składniki:

- 4 filety z kurczaka bez skóry, pokrojone w małą 2 cm kostkę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól do  smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
- 40 g posiekanego czosnku ( kilka dużych ząbków)
- 25 g świeżego, obranego, posiekanego imbiru
- szczypta płatków papryki chili (opcjonalnie)
- pęczek posiekanej dymki (cebula i czosnek)
- 120 ml ryżowego octu winnego
- 110 g brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki grubo pokrojonych liści kolendry

Przygotowanie:  


1. Pokrojonego kurczaka obtoczyłam w mące kukurydzianej zmieszanej z dużą ilością soli i pieprzu.
2. W dużym woku lub garnku z nieprzywierającą powłoką rozgrzałam olej na średnim ogniu. Wrzuciłam czosnek, imbir, dymkę i płatki chili, podsmażałam minutę mieszając.
3. Włożyłam kurczaka, którego smazyłam 10- 12 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Dodałam ocet winny, cukier i pieprz. Zwiększyłam ogień i smażyłam 3 - 5 minut, dolałam sos sojowy i dusiłam jeszcze około minuty. 
5. Podałam z posiekanymi liśćmi kolendry i brązowym ryżem.

* przepis: "Gwyneth Paltrow córeczka tatusia"

1 komentarz

  1. to połączenie kurczaka z czosnkiem bardzo lubię, czasami wręcz nadużywam :D:D

    OdpowiedzUsuń