Składniki na 2- 3 osoby:
- - 2 cukinie ( 1/2 kg)
- - 1/4 szklanki oliwy
- - 2 posiekane ząbki czosnku
- - 1/2 posiekanej ostrej papryczki
- - 5-6 filetów anchois
- - 25 dag spaghetti
- - 1/4 pęczka natki pietruszki
- - 1/4 pęczka bazylii
- - sól do smaku
1. W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę.
2. Umytą cukinię pokroiłam w cienkie talarki i dusiłam na oliwie kilkanaście minut (do miękkości) wraz z czosnkiem i papryczką.
3. Gotową przełożyłam do blendera, dodałam filety anchois, zmiksowałam. Doprawiłam solą do smaku i odstawiłam na bok.
4. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedziłam i wymieszałam z sosem.
5. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki i bazylią.
ciekawy pomysł, nie jadłam takie połączenia:)
OdpowiedzUsuń