Muffinki z herbatą matcha

Składniki na muffiny:


- 110 g masła 

- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 110 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki herbaty matcha
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych


Przygotowanie:



1. W misie utarłam masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.

2. Cały czas miksując dodawałam jedno po drugim jajko. Dolałam ekstrakt z wanilii i zmiksowałam.
3. Do masy wsypałam przesiane suche produkty, wymieszałam do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Wsypałam drobinki czekoladowe i wymieszałam.
4. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami.
5. Ciasto podzieliłam między papilotki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
6. Piekłam w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.


Składniki na krem z herbatą matcha:



- 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%

 - 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki przesianej herbaty matcha 

Przygotowanie:

1. Śmietanę kremówkę i mascarpone umieściłam w misie miksera i ubiłam na sztywny krem, pod sam koniec ubijania dodałam cukier puder. 
2.  Krem podzieliłam na pół, do jednej połowy dodałam przesianą herbatę, dokładnie wymieszałam. 
3. Część muffinek udekorowałam jasnym kremem, a część z dodatkiem herbaty.

Można również zrobić dekorację dwukolorową.

1. Należy przygotować trzy jednorazowe woreczki do dekorowania. Jeden z nich wypełnić białym kremem, drugi kremem zielonym. W workach odciąć końcówki, umieścić je obok siebie w trzecim worku, zakończonym tylką do dekoracji w postaci ostro wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Dekorować babeczki dwukolorowym kremem, zaczynając od ich zewnątrz, w kierunku środka, ściskając jednocześnie oba kremy.

przepis: mojewypieki.com


2 komentarze