Gołabki z dzikim ryżem i pieczarkami


Ta faszerowana kapusta wypełniona pikantnym nadzieniem z ryżu i grzybów jest pysznym wegańskim i bezglutenowym obiadem! 

Składniki:

- 1 szklanka dzikiego ryżu 
- 1 łyżeczka oleju z awokado albo oliwy z oliwek 
- 1 cebula, pokrojona w kostkę 
- 3 ząbki czosnku, mielone 
- 25 dag. pieczarek drobno posiekanych 
- szczypta płatków chili
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
- 1 łyżeczka suszonej bazylii 
- 1/4 łyżeczki pieprzu 
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1 duża kapusta włoska, liście ostrożnie usunięte 

Składniki na sos

- 450 g. sosu pomidorowego 
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego 
- 1 łyżeczka czosnku w proszku 
-1 łyżeczka bazylii 
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1/2 łyżeczki tymianku 
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 
- 1/4 łyżeczki pieprzu 
- 1 szklanka wody

Przygotowanie:

1. Ryż ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu (zazwyczaj trwa to 35 minut). 
2. Podczas gdy ryż się gotował, rozgrzałam olej na dużej patelni. Dodałam cebulę i smażyłam, aż się zeszkliła, około 5-7 minut. Dołożyłam czosnek, pieczarki, płatki chili, tymianek, bazylię, pieprz i sól. 
3. Smażyłam 7-10 minut, do czasu kiedy grzyby zrobiły się miękkie. Odłożyłam na bok. 
4. Do małego rondla dodałam wszystkie składniki sosu. Na średnim ogniu, gotowałam sos pod przykryciem przez 5 minut. Odstawiłam na bok. 
5. Połączyłam grzyby z 1/2 szklanki sosu i gotowanym ryżem. 
6. Spód naczynia żaroodpornego posmarowałam cienką warstwą sosu pomidorowego.
7. Chwyciłam obgotowany, ale suchy liść kapusty i dodałam 2-4 łyżki stołowe farszu (ilość łyżek zależy od wielkości liścia). Zwinęłam go jak burrito i umieściłam w żaroodpornym naczyniu. Kontynuowałam zwijanie liści, które kładłam jeden obok drugiego. 
8. Przykryłam pozostałym sosem i piekłam w temperaturze 180 ° C przez 40-50.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz