Ta faszerowana kapusta wypełniona pikantnym nadzieniem z ryżu i grzybów jest pysznym wegańskim i bezglutenowym obiadem!
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 1 łyżeczka oleju z awokado albo oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, mielone
- 25 dag. pieczarek drobno posiekanych
- szczypta płatków chili
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża kapusta włoska, liście ostrożnie usunięte
Składniki na sos:
- 450 g. sosu pomidorowego
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
-1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
1. Ryż ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu (zazwyczaj trwa to 35 minut).
2. Podczas gdy ryż się gotował, rozgrzałam olej na dużej patelni. Dodałam cebulę i smażyłam, aż się zeszkliła, około 5-7 minut. Dołożyłam czosnek, pieczarki, płatki chili, tymianek, bazylię, pieprz i sól.
3. Smażyłam 7-10 minut, do czasu kiedy grzyby zrobiły się miękkie. Odłożyłam na bok.
4. Do małego rondla dodałam wszystkie składniki sosu. Na średnim ogniu, gotowałam sos pod przykryciem przez 5 minut. Odstawiłam na bok.
5. Połączyłam grzyby z 1/2 szklanki sosu i gotowanym ryżem.
6. Spód naczynia żaroodpornego posmarowałam cienką warstwą sosu pomidorowego.
7. Chwyciłam obgotowany, ale suchy liść kapusty i dodałam 2-4 łyżki stołowe farszu (ilość łyżek zależy od wielkości liścia). Zwinęłam go jak burrito i umieściłam w żaroodpornym naczyniu. Kontynuowałam zwijanie liści, które kładłam jeden obok drugiego.
8. Przykryłam pozostałym sosem i piekłam w temperaturze 180 ° C przez 40-50.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz