Pasta z czerwonej papryki i rozmarynu


Pastę tę można przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce 2 tygodnie. Ale zaręczam, że znika po dwóch dniach!

Składniki:

- 3 duże słodkie papryki
- 75 g pestek słonecznika
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól morska
- sok z połowy cytryny
- listki oberwane z dwóch gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Papryki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do rozgrzane piekarnika. Piekłam 40 minut, aż ich skóra lekko sczerniała.
3. Na suchej patelni przez chwilę prażyłam pestki słonecznika ze szczyptą pieprzu kajeńskiego i solą.
4. Z ostudzonej papryki zdjęłam skórę, wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Dodałam pestki słonecznika, sok z cytryny i rozmaryn. Zmiksowałam na gładką pastę.
5. Przełożyłam do szczelnego słoika. 

Przepis: "Zielono i zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska", David Frenkiel i Luise Vindhal


2 komentarze