Dzisiaj popisowa zupa mojego męża czyli ogórkowa. Do jej przygotowania użył gotowego przecieru z ogórków, ale można go zastąpić dobrej jakości ogórkami kiszonymi startymi na tarce.
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 litry wody
-2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- łyżka masła
- słoik przecieru ogórkowego
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
- żółtko (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Skrzydełka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie włożyłam do garnka, zalałam 2 litrami zimnej wody. Gotowałam na małym ogniu około 30 minut, w międzyczasie zbierając szumy.
2. Warzywa: marchewkę, pietruszkę obrałam ze skóry i pokroiłam na plasterki, a obranego selera w kostkę.
2. Do gotującego się wywaru dodałam pokrojone warzywa,. Gotowałam na małym ogniu kolejne 30 minut.
3. Po tym czasie na patelni rozpuściłam łyżkę masła i dodałam przecier z ogórków i przez kilka minut go podsmażałam.
4. Do zupy dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotowałam jeszcze 15 minut. Dołożyłam podduszony na maśle przecier ogórkowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotowałam jeszcze kilka minut.
Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę można na tym etapie już rozlać do misek albo doprawić śmietaną zmieszaną z żółtkiem.
6. Do garnka wlewam śmietanę z wybełtanym żółtkiem. Mieszam dokładnie do połączenia wszystkich składników i dopiero wtedy rozlewam do talerzy. Na koniec można dodać posiekany koperek.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz