Omlet z mąki teff

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki teff
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia


Do podania:

- syrop z agawy
- owoce

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiałam do miski.
2. Białka oddzieliłam od żółtek.
3. Na wysokich obrotach miksera, białka ubiłam z odrobiną soli, na sztywną pianę. Zmniejszyłam obroty, dodałam żółtka, a po chwili mąkę. Miksowałam jeszcze kilkanaście sekund.
4. Rozgrzaną patelnię natłuściłam odrobiną oleju kokosowego. Wyłożyłam masę i na wolnym ogniu smażyłam omlet około 3- 4 minut. Po tym czasie przekręciłam go na drugą stronę i smażyłam 2 minuty.
5. Gotowy nałożyłam na talerz, polałam syropen z agawy i udekorowałam owocami

Brak komentarzy

Prześlij komentarz