Robiąc
zakupy w osiedlowym warzywniaku trafiłam na jesienną odmianę malin.
Część z nich zjadł mój syn, a z reszty postanowiłam zrobić błyskawiczne,
ucierane ciasto.
Maliny śmiało można zastąpić innymi owocami: morelami,
śliwkami, porzeczkami...
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 500 g malin
Przygotowanie:
1. Ciasto zaczęłam robić od przygotowania kruszonki. Dlatego roztopiłam w rondelku masło. Kiedy ostygło wymieszałam je z mąką i cukrem. Wstawiłam do lodówki.
2. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
3. Tortownicę o średnicy 23-24 cm posmarowałam tłuszczem.
4. W dzieży miksera masło przez 8 minut ucierałam z cukrem i z cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę.
5. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Stopniowo do masła dodawałam jajka oraz mąkę. Mieszałam mikserem na małych obrotach.
6. Ciasto przełożyłam do formy, wyrównałam powierzchnię i wyłożyłam malinami. Owoce przykryłam kruszonką.
7. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50-60 minut.
świetne ciasto, lubię takie
OdpowiedzUsuńJa też, choć najbardziej sernik i bezę :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)