Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku miękkie i lekko
wilgotne. Ma tendencję do kruszenia się, ale jego mocno
czekolado-kokosowy smak i łatwość wykonania rekompensuje tę małą
„niedogodność”
Składniki:
-
250 g wiórków kokosowych
- 200 g miałkiego cukru
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 średnie jajka, roztrzepane dokładnie widelcem
- 200 g gorzkiej czekolady posiekanej ( w oryginalnym przepisie jest 150g)
Przygotowanie:
- 200 g miałkiego cukru
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 średnie jajka, roztrzepane dokładnie widelcem
- 200 g gorzkiej czekolady posiekanej ( w oryginalnym przepisie jest 150g)
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. W misce starannie wymieszałam wiórki kokosowe, cukier, roztopione masło oraz jajka. Dodałam pokruszoną czekoladę i gotową masę przełożyłam do formy.
2. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. W misce starannie wymieszałam wiórki kokosowe, cukier, roztopione masło oraz jajka. Dodałam pokruszoną czekoladę i gotową masę przełożyłam do formy.
4.
Piekłam 20-25 minut, aż wierzch stwardniał i zrobi się złoty.
5.
Po upieczeniu ciasto ostudziłam i dopiero pokroiłam.
Przepis
z książki „Nakarm mnie”Billa Grangera
Brak komentarzy
Prześlij komentarz