Prosty
przepis na zdrowy i pyszny deser. Zazwyczaj przypominam sobie o
pieczonych jabłkach w czasie problemów z żołądkiem, które są
dobrze tolerowane przy zatruciach.
Składniki:
-
2 średnie albo większe jabłka
-
2-3 łyżeczki rodzynek
-
2 łyżki naturalnego miodu
-
po szczypcie: cynamonu, mielonych goździków, gałki muszkatołowej,
mielonego kardamonu i imbiru
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2.
Umyte i osuszone jabłka przekroiłam na ¾ wysokości i wyjęłam
gniazda nasienne.
3.
W jabłku umieściłam rodzynki, miód i przyprawy, umieściłam je
na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, przykryłam ściętą
górą jabłka i wstawiłam do piekarnika.
4.
Piekłam przez 30 minut (w razie potrzeby dłużej, im większe
jabłka tym dłużej piekę).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz