Szuba czyli śledź pod pierzynką to pochodząca z kresów sałatka śledziowa, która od kilku lat stale gości na naszym stole. Kolorowa, efektowna, a przede wszystkim przepyszna.
Składniki:
Składniki:
-
2-3 ugotowane średnie buraki
-
3-4 ugotowane jajka na twardo
-
3 ugotowane marchewki
-
1 średnia cebula
-
2-3 ugotowane średnie ziemniaki
-
4 płaty śledzi w słonej zalewie
-
mleko albo woda
-
olej
-
majonez
-
sól
Przygotowanie:
1.
Śledzie opłukałam w zimnej wodzie. Zalałam mlekiem i odstawiłam
na 3 godziny.
2. Opłukałam z mleka, pokroiłam w kostkę i zalałam
olejem na kolejne 30 minut.
3. Pokroiłam w drobną kostkę cebulę.
Odcedziłam śledzie, które wymieszałam z cebulą i wyłożyłam na dno szklanego
naczynia. Posmarowałam cienką warstwą majonezu.
4. Na tarce jarzynowej
starłam ugotowane ziemniaki. Rozłożyłam je równomiernie, posoliłam i
posmarowałam kolejną warstwą majonezu.
5. Na tarce starłam buraki. Posoliłam i nałożyłam majonez.
6. Następnie starłam marchewki, ponownie posoliłam i posmarowałam majonezem.
7. Na sam koniec starłam
ugotowane jajka.
8. Szubę przechowuję w lodówce aby dobrze schłodziła się przed podaniem.
Przepis:
Poezja Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz