Myślę, że placki piernikowe mogą być nową tradycją świątecznego poranka.
Składniki:
-
1 1/4 szklanki mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka cynamonu
-
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
-
1/8 łyżeczki goździków
-
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
1/4 szklanki brązowego cukru
-
2 łyżki melasy
-
2 jajka
-
4 łyżki masła, stopionego
-
3/4 szklanki mleka
Cynamonowy
syrop:
-
szklanka syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1.
W średniej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia,
sodą, solą, cynamonem, imbirem, goździkami i gałka muszkatołową.
4.
Lekko nasmarowałam tłuszczem rozgrzaną patelnię, wlałam 1-2
łyżki ciasta. Smażyłam około 2-3 minut, aż krawędzie zaczęły
wyglądać na „suche”, a w cieście zaczęły tworzyć się
pęcherzyki. Za pomocą cienkiej szpatułki odwróciłam placki,
które smażyłam przez minutę lub dwie, aż druga strona będzie
lekko zrumieniona. Czynność powtarzałam z pozostałym ciastem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz