Alternatywa dla tradycyjnego, wigilijnego barszczu. Smak słodkich buraków w zestawieniu z wędzonymi śliwkami i aromatem przypraw nadaje tej zupie oryginalny i głęboki smak.
Składniki:
– 5-6
upieczonych średnich buraków
-
litr warzywnego bulionu
-
miód lub cukier do smaku
– 5-7 wędzonych śliwek
– 1 duże, kwaśne jabłko
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta imbiru
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– szczypta kardamonu
– łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowy czy białego wina
– sól
– 5-7 wędzonych śliwek
– 1 duże, kwaśne jabłko
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta imbiru
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– szczypta kardamonu
– łyżeczka soku z cytryny albo octu jabłkowy czy białego wina
– sól
-
czarny pieprz do smaku
- łyżka oliwy albo masła
Przygotowanie:
1.
Buraki umyłam, osuszyłam, owinęłam w folię aluminiową i
wstawiłam do piekarnika.
2.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C i piekłam do miękkości
godzinę- półtorej, w zależności od wielkości warzyw.
3.
Pod koniec pieczenia włożyłam do piekarnika owinięte w
folię
jabłko. Piekłam 10-12 minut. Upieczone buraki i jabłko obrałam ze
skórki, pokroiłam i wrzuciłam do garnka z gorącym bulionem.
4.
Dodałam przyprawy, sok z cytryny i wędzone śliwki.
5.
Całość przez chwilę gotowałam, doprawiłam do smaku solą,
pieprzem i miodem.
6.
Wszystko zblendowałam do uzyskania gładkiego kremu.
7. Na koniec dodałam łyżkę masła.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz