Te piernikowe, nadziewane twarogiem z orzechami i śliwkami naleśniki, to idealny deser,
aby zaimponować rodzinie i przyjaciołom podczas bożonarodzeniowych Świąt.
Składniki:
-
szklanka mąki
-
2- 4 jajka
-
1,5-2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół
lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
-
szczypta soli
-
łyżka oleju
-
1-2 łyżeczki kakao (używam surowe kakao)
-
płaska łyżeczka cynamonu
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
szczypta mielonego anyżku
-
1/8 łyżeczki mielonych goździków
-
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
-
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
-
około 2 łyżek cukru
- olej do smażenie
- olej do smażenie
Przygotowanie:
1.
Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z płynem. Cały czas ubijając
dodaję stopniowo mąkę i pozostałe składniki z wyjątkiem oleju.
Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30
minut do lodówki (niekoniecznie).
2.
Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką
wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką
warstwą na całej powierzchni.
3.
Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę
i dosmażam.
4.
Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez
natłuszczania patelni.
Składniki
na farsz twarogowo-śliwkowy:
-
0,5 kg półtłustego białego sera (używam ze Strzałkowa)
-
125 g śmietany 18%
-
łyżeczka cukru waniliowego
-
cukier do smaku
-
garść suszonych, kalifornijskich posiekanych śliwek
-
4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
1.
Ser rozdrobniłam widelcem, dodałam śmietanę. Całość
wymieszałam.
2.
Dodałam oba cukry, orzechy, śliwki i orzechy.
3.
Naleśniki wypełniłam farszem i złożyłam w trójkąty, można w
rulony. Przed podaniem podgrzałam na patelni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz