Krążki jabłka w cieście naleśnikowym świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to jedna z ulubionych "przegryzek" mojego syna i jego kolegów.
Składniki:
-
1/2 szklanki mąki
-
1/2 szklanki mleka
-
1 jajko
-
mała szczypta soli
-
8 g cukru z prawdziwą wanilią
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jabłka
-
cynamon
-
masło klarowane do smażenia
-
do
podania
na
przykład:
jogurt naturalny, miód, cukier puder
Przygotowanie:
1.
Do miski wsypałam mąkę, wlałam mleko, jajko, sól, połowę
porcji cukru z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksowałam na
jednolitą masę.
2.
Jabłka umyłam, obrałam ze skóry. Wycięłam gniazda nasienne ze
środka, pokroiłam na plasterki, oprószyłam szczyptą cynamonu
oraz resztą cukru waniliowego.
3.
Rozgrzałam tłuszcz na patelni. Jabłka zanurzyłam w cieście i
umieściłam je na patelni. Smażyłam na złoty kolor z dwóch
stron.
4.
Odłożyłam na talerz i podawałam np. z cukrem pudrem, jogurtem
naturalnym, miodem i cynamonem.
Przepis: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz