Delikatna zupa z brokułów doskonale może zastąpić lunch. Jeśli pominiemy dodatek mięsa,
a bulion zrobimy z warzyw będzie smaczną propozycją dla wegetarian.
Składniki:
-
500g brokułu
-
800 ml bulionu lub rozołu
-
biała i jasnozielona część pora
-
2 średnie ząbki czosnku
-
duża marchewka
- duża pietruszka
- 2- 3 ziemniaki
- duża pietruszka
- 2- 3 ziemniaki
-
kilka plasterków zrumienionej kiełbasy lub wędzonki
-
ser grana
padano do
posypania
- sól do smaku
- sól do smaku
-
pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy albo masła klarowanego
Przygotowanie:
1.Różyczki
brokułu oddzieliłam od łodygi.
2.
Pora
pokroiłam na talarki, a czosnek posiekałam. W
garnku rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Wrzuciłam czosnek i dusiłam
przez 30 sekund. Dodałam pora smażyłam
chwilę, aż stał się miękki.
3.
W garnku umieściłam pokrojoną marchew, ziemniaki i pietruszkę. Smażyłam
mieszając przez 2 minuty, a następnie wlałam bulion i na wolnym
ogniu gotowałam 10 minut. Po tym czasie dodałam brokuły.
4.Zupę
gotowałam około 10-15 minut, aż wszystkie składniki zrobiły się
miękkie
5.
Gotową zblendowałam na gładki krem i przelałam do garnka.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
6.
Świetnie smakuje podana z kawałkami podsmażonej kiełbasy i
oprószona serem grana padano albo parmezanem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz