Sernik
w tym miesiącu robiłam już drugi raz na specjalne życzenie syna,
który tym razem dekorowanie ciasta wziął na swoje barki.
Składniki
na spód:
-
100 g masła
-
100 g gorzkiej czekolady
-
2 jajka
-
100 g cukru
-
70 g mąki
-
szczypta soli
-
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
spodu:
1.
Piekarnik
rozgrzałam
do
160
stopni C.
Masło pokroiłam
w
kostkę i włożyłam
do garnka.
Dodałam
połamaną
czekoladę i cały czas mieszając roztapiałam
na małym ogniu. Gotową
zdjęłam z palnika i odstawiłam do ostygnięcia.
2.
Jajka z cukrem przez kilka minut miksowałam. Dodałam do nich
roztopioną czekoladę z masłem i wymieszałam do połączenia
składników.
3. Wsypałam mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksowałam do
uzyskania jednolitego ciasta.
4.
Dno
formy o średnicy 26
cm wyłożyłam
papierem do pieczenia. Przelałam
ciasto i wstawiłam
do piekarnika na 20 minut. Gotowe
wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
- Składniki
na masę:
-
1,5 łyżki żelatyny
-
500 g mascarpone
-
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
-
450 - 500 g kajmaku z puszki
Przygotowanie
masy kajmakowej:
1.
Do miseczki wlałam 4 łyżki wrzącej wody, wsypałam żelatynę i
mieszając rozpuściłam. Pozostawiłam do wystygnięcia.
2.
Mascarpone i śmietankę ubiłam na puszystą i gęstą
masę. Dodałam 3/4 kajmaku z puszki i miksowałam jeszcze przez
kilkadziesiąt sekund.
3.
Dodawałam po łyżce zimnej, ale płynnej jeszcze żelatyny, za
każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu
wszystkich składników wyłożyłam masę serową na ostudzony spód
brownie.
Dekoracja:
-
garść ulubionych orzechów ( w przepisie było 100 g pekan)
-
kilka krówek
-
50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
-
2 łyżki oleju - łyżka mleka
1.
Na wierzch ułożyłam orzechy oraz pokrojone na kawałki krówki.
Wstawiłam do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc.
2.
W międzyczasie resztę kajmaku podgrzałam w rondelku z łyżką
mleka i polałam nim sernik.
3.
Czekoladę roztopiłam z olejem i nią też udekorowałam ciasto.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz