Mój
ulubiony sposób na pierś z kurczaka. Przygotowana w ten sposób
jest zawsze soczysta i aromatyczna.
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
-
1- 2 łyżki stołowa ulubionych przypraw do kurczaka ja użyłam po
szczypcie:
-
imbiru
-
mielonego czarnego pieprzu
-
mielonej gałki muszkatołowej
-
oregano
-
kolendry
-
granulowanego czosnku
-
granulowanej cebuli
-
cynamonu
-
mielonego kminku
-
1-2 łyżki brązowego cukru
-150ml
bulionu
-
60 g masła
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzałam do 160 stopni.
2.
Pierś kurczaka umyłam, oczyściłam ze ścięgien i błonek.
Osuszyłam mięso papierowym ręcznikiem i posypałam z każdej
strony przyprawami. Mięso odłożyłam na 20 minut, żeby się
przegryzło.
3.
Przyprawioną pierś umieściłam w żaroodpornym naczyniu ułożyłam
dookoła niej masło pokrojone na kawałki i delikatnie podlałam
bulionem, uważając aby nie spłukać z mięsa przypraw (wystarczy 1
cm na dnie). Rosół paruje nawilżając mięso sokami z
naczynia żaroodpornego. Piekę dalej, co jakiś czas podlewając
mięso. Po około godzinie pieczenia kurczak powinien być gotowy.
Wszystko zależy od wielkości piersi.
Aby
mieć pewność, że jest dobrze upieczona wkładam widelec lub
wykałaczkę. Jeśli gładko wchodzi i wychodzi to sygnał,że mięso
jest gotowe. Jeżeli
nie, to piekę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz