Tarta
kajmakowa z m&m's nie tylko bardzo smakuje dzieciom, ale
wszystkim którzy uwielbiają słodkie desery. Ja do nich nie
należę, ale upiekłam ją na prośbę syna, który zaprosił
koleżankę i poprosił aby „słodko ją ugościć”.
Składniki
na kruchy spód:
-
200 g mąki
-
130 g zimnego masła 82%
-
2 żółtka
-
szczypta soli
-
3 łyżki cukru
Składniki
na górę:
-
400 g kajmaku z puszki albo puszka mleka skondensowanego słodkiego*
-
bita śmietana do dekoracji
-
duże opakowanie kolorowych cukierków (np. m&m's)
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Tortownicę delikatnie
wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką pszenną.
2.
W misce wymieszałam mąkę, cukier, posiekane masło, żółtka
i sól. Ciasto wyrabiałam, aż zaczęło się kleić. Uformowałam
kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na
godzinę.
3.
Po godzinie ciasto wyjęłam z lodówki rozwałkowałam, podsypując
je odrobiną mąki. Przełożyłam do formy na tartę, przykryłam
papierem do pieczenia. Na papier wsypałam kulki ceramiczne.
Piekłam 15 minut. Po tym czasie ściągnęłam papier wraz z
kulkami. Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i piekłam
dodatkowe 15-25 minut, aż stało się złociste.
4.
Gotowe wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam, aż ostygło.
5.
Masę kajmakową rozsmarowałam na ostudzonym spodzie.
6.
Brzegi tarty udekorowałam bitą śmietaną, a środek posypałam
kolorowymi drażetkami.
7.
Tartę schłodziłam w lodówce.
*wykonanie
masy kajmakowej ze skondensowanego, słodzonego mleka- puszkę
zanurzam w garnku z wodą i na wolnym ogniu gotuję przez dwie
godziny. Po tym czasie wyjmuję puszkę z garnka, czekam chwilę aż
się schłodzi, otwieram i rozprowadzam na cieście.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz