Pierwszy
przetestowany przeze mnie przepis z książki "Słodko"
mistrza Yotama Ottolenghiego. Na pierwszy ogień poszło Ciasto
milionera z Bliskiego Wschodu, a autorką jego jest Polka Paulina
Bembel, która u Ottolenghiego pracuje jako szefowa cukierników.
Ciasto
milionera to bliskowschodnia wersja bardzo słodkiego ciasta
maślanego z karmelem, chałwą i tahini, które pod tą samą nazwą
albo zamienną Caramel shortbread jest tradycyjnym deserem w Szkocji.
Składniki
na spód:
-
40 g cukru pudru
-
35 g skrobi kukurydzianej
-
40 g drobnego cukru
-
175 g masła, stopionego i ostudzonego
-
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
250 g mąki pszennej
-
1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. z termoobiegiem.
2.
Kwadratową formę 20 cm x 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
3.
Cukier puder i skrobię kukurydzianą przesiałam do misy miksera.
Dosypałam drobny cukier i miksowałam na średnich obrotach. Powoli
dolewałam ostudzone masło i miksowałam, aż składniki się
połączyły. Dodałam wanilię i zmniejszyłam obroty. Przesiałam
mąkę z solą wprost do misy i utarłam na gładkie ciasto.
4.
Przełożyłam do formy, a powierzchnię wyrównałam. Piekłam 25
minut, aż ciasto się zarumieniło. Gotowe wyjęłam z piekarnika i
odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Składniki
na karmel:
-
200 g drobnego cukru
-
120 ml wody
-
100 g masła pokrojonego w kostkę
-
80 ml śmietany kremówki
-
150 g tahini
-
¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistą)
Składniki
na chałwę:
-
200 g chałwy, pokruszonej na małe kawałki
-
80 g tahini
Przygotowanie:
1.
Karmel zaczęłam przygotowywać kiedy spód ostygł. Cukier i wodę
podgrzałam w rondelku na średnim ogniu. Mieszałam od czasu do
czasu, aż cukier się rozpuścił, po czym zwiększyłam ogień.
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam około 12 minut, aż syrop
zrobił się złotobrązowy.
2.
Zdjęłam z ognia, dodałam masło, śmietanę i wymieszałam na
gładko. Kiedy masło się stopiło dodałam tahini i sól.
Wymieszałam raz jeszcze i polałam karmelem z chałwą ciasto.
3.
Wstawiłam formę do lodówki na minimum 4 godziny, aby wszystko
zastygło. Przed podaniem pokroiłam na kawałki (w przepisie 10 cm x
2,5 cm), a środek każdego ciastka oprószyłam szczyptą soli
no no bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń