Ciasto
dla fanów karmelu, jak dla mnie zbyt słodkie, ale w domu mam
miłośników takich łakoci więc często piekę takie desery.
Kostka milionera w smaku przypomina
batona Twix.
Wcześniej robiłam jego bliskowschodnią wersję z
tahini i chałwą dzięki której pierwszy raz zetknęłam się z tym
popularnym na Wyspach przysmakiem.
Składniki
na spód:
-
175 g mąki pszennej
-
125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
-
50 g drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Piekarnik
nagrzałam do 190 stopni C.
2.
Formę o wymiarach 19cm x 29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
3.
Do makutry przesiałam mąkę i wymieszałam z cukrem. Dodałam
pokrojone masło i wszystko szybko posiekałam, a następnie
zagniotłam.
4.
Wyłożyłam do przygotowanej formy i nakłułam widelcem. Piekłam
20 minut, aż ciasto zrobiło się lekko brązowe.
Masa
kajmakowa:
-
1 puszka masy kajmakowej z puszki 400 g
albo puszka mleka skondensowanego
Przygotowanie:
1.
Kajmak z puszki wyłożyłam na upieczony spód.
Jeśli robię z mleka
to puszkę z mlekiem zanurzam w garnku z wrzącą wodą i gotuję 3
godziny. Po wyjęciu z wrzątku studzę i wylewam na spód.
Masa
czekoladowa:
-
100 g mlecznej czekolady
-100g
gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1.
Czekoladę bardzo drobno posiekałam i powoli ogrzewałam w kąpieli wodnej, na minimalnym ogniu do momentu jej rozpuszczenia. Lekko
przestudziłam i wylałam na ciasto, które wstawiłam na kilka
godzin do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz