Coś do chleba?
Składniki
na jeden słoik:
-
800 g cukinii / 2 cukinie
- 1 puszka cieciorki / 0,5 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 posiekanego ząbka czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta chili
- sól do smaku
- 1 puszka cieciorki / 0,5 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 posiekanego ząbka czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 0,25 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta chili
- sól do smaku
-
i czarny pieprz
opcjonalnie do podania: oliwa z oliwek, natka pietruszki i pestki granatu
opcjonalnie do podania: oliwa z oliwek, natka pietruszki i pestki granatu
Przygotowanie:
1. Piekarnik
rozgrzałam do 200 stopni. Cukinie przekroiłam, ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piekłam przez
15 – 20 minut do czasu, aż się zrumieniły.
2. Upieczone
cukinie przekroiłam na pół i odlałam nadmiar wody,. Przełożyłam
ją wraz z resztą składników do naczynia blendera i zmiksowałam.
3. Gotową
pastę schładzałam w lodówce. Podałam do chleba z oliwą i natką
pietruszki.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz