Składniki
na bulion:
-
2,5 l wody
- 2 marchewki
- 2 zielone części pora
- 3 laski selera naciowego z liśćmi
- korzeń pietruszki
- ½ bulwy selera
- 5 suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku w łupinie
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 2 marchewki
- 2 zielone części pora
- 3 laski selera naciowego z liśćmi
- korzeń pietruszki
- ½ bulwy selera
- 5 suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku w łupinie
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Pieczone
ziemniaki:
-
4 duże ziemniaki
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki pietruszki
- sól do smaku
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki pietruszki
- sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
Pozostałe:
- 1 – 1 ½ szklanki żuru
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
1- łyżeczka majeranku
- sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
1.Warzywa
na bulion obrałam i włożyłam do dużego garnka razem z suszonymi
grzybami.
2.Rozgrzałam
małą patelnię, położyłam na niej ząbki czosnku i prażyłam
minutę. Obok położyłam liść laurowy, ziele angielskie oraz
ziarna pieprzu i prażyłam kolejne 30 sekund. Wszystko zdjęłam z
patelni i wsypałam do garnka z warzywami. Wlałam wodę, dodałam
sporą szczyptę soli i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu
przez przynajmniej 1,5 godziny.
3.W
międzyczasie piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Ziemniaki
obrałam, pokroiłam w kostkę i włożyłam do dużej miski.
Wymieszałam je z olejem i wszystkimi przyprawami. Starannie
natarłam taka mieszanką warzywa.
4.
Ziemniaki ułożyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Piekłam 25 – 35 minut aż zrobiły się złote i chrupiące.
5.
Kiedy bulion był gotowy zdjęłam garnek z ognia i przecedziłam
bulion przez sito. Marchew wyłowiłam i pokroiłam w plastry.
6.Czysty
bulion ponownie wlałam do garnka i lekko podgrzewając stopniowo
dodawałam żur. Na koniec dodałam chrzan oraz majeranek,
doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
7. Żur podałam gorący z
pieczonymi ziemniakami, kawałkami marchewki oraz ulubionym chlebem.
Przepis: Jadłonomia
ja żurek uwielbiam pod każdą postacią :))
OdpowiedzUsuń