Żurek
wielkanocny to jedna z moich ulubionych zup. Pojawia się na naszym
stole nie tylko na święta.
Składniki:
-
1,5 l bulionu lub wody
-
300 g białej kiełbasy
-
250 g boczku wędzonego
-
500 g ziemniaków
-
2-3 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
10 ziaren pieprzu
-
2-3 łyżki masła
-
2 nieduże cebule
-
1 łyżka majeranku
-
4 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki chrzanu
-
500 ml zakwasu na żur
-
125 ml słodkiej śmietany
-
sól do smaku
-
kilka ugotowanych na twardo jajek
Przygotowanie:
1.
Zagotowałam wodę i wrzuciłam do niej wędzonkę oraz kiełbasę.
Zaparzałam nie dopuszczając do wrzenia, przez 30 minut. Po tym
czasie wyjęłam wędlinę i mięso i odstawiłam do ostudzenia.
2.
Do wywaru dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście
laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotowałam kilkanaście
minut do miękkości ziemniaków.
3.
Wędzonkę pokroiłam w kostkę, kiełbasę w plasterki. Wrzuciłam
razem z posiekaną cebulą na rozgrzane masło. Kiedy wszystko się
lekko zrumieniło dodałam posiekany czosnek i majeranek.
4.
Zawartość patelni dodałam do wywaru, doprawiłam chrzanem, solą
i pieprzem. Wlałam wymieszany zakwas oraz śmietanę.
Doprowadziłam do lekkiego „pykania”. Podałam z jajkiem na
twardo.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz