Ciasto niespodzianka. Upiekłam je mężowi na imieniny. Ma bajeczny,
mocno czekoladowy smak. Deser, który uzależnia!
Jeden kawałek zamienia się w pół ciasta!
Składniki:
-
375 g gorzkiej, posiekanej czekolady
-
60 ml świeżo zaparzonego espresso
-
3 łyżki likieru baileys
-
4 duże jajka
-
125 g cukru
-
185 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
-
55 g drobnego cukru do wypieków
-
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
na górę:
-
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
-
łyżka cukru pudru
-
2 łyżki schłodzonego likieru baileys
-
100 g sezonowych owoców, użyłam czereśnie, w oryginalnym
przepisie podane są truskawki, pokrojone na plasterki
Przygotowanie:
1.
Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ponieważ ciasto będę piekła w kąpieli wodnej, formę dwukrotnie
owinęłam z zewnątrz folią aluminiową.
2.
W małym garnku nad parującą wodą (garnek nie może dotykać wody)
umieściłam posiekaną czekoladę, espresso i likier. Roztopiłam mieszając do połączenia i otrzymania gładkiej masy czekoladowej.
Odstawiłam i lekko ostudziłam.
3.
W makutrze ubiłam jajka z cukrem (125 g) do otrzymania puszystej,
gęstej masy jajecznej, która kilkakrotnie zwiększyła swoją
objętość.
4.
W wysokim naczyniu ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem (55 g) i
wanilią.
5.
Do masy jajecznej powoli wlewałam masę czekoladową. Delikatnie
wymieszałam szpatułką . Dodałam ubitą kremówkę i całość
delikatnie połączyłam. Przelałam do przygotowanej formy, a
wierzch wyrównałam.
6.
Piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 180ºC bez termoobiegu około
60 minut. Wyjęłam, ostudziłam i na noc wstawiłam do
lodówki.
7.
Na drugi dzień śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno z cukrem
pudrem. Na sam koniec dodałam schłodzony likier i delikatnie
wymieszałam szpatułką. Krem wyłożyłam na ciasto, a
na wierzchu ułożyłam owoce.
Przepis
pochodzi z książki: „Crave,
a passion for chocolate” Maureen McKeon.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz