Czosnek to jedno
z moich ulubionych warzyw, które najchętniej dodawałabym do
każdego dania. W tej wersji jest delikatny, traci swą ostrość i
pasuje jako dodatek do wielu potraw. Najlepszy do kiszenia jest młody,
polski czosnek.
Składniki:
-
około 10 główek czosnku
- korzeń chrzanu
- kilka nasion ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 litry wody
- 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
- korzeń chrzanu
- kilka nasion ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 litry wody
- 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
Przygotowanie:
1.
Na dnie dużego słoika ( alko kilku mniejszych) umieściłam korzeń
chrzanu i przyprawy.
2.
Umyte główki czosnku ułożyłam ciasno w słoiku.
3.
Dwie łyżki soli rozpuściłam w 2 litrach wody. Kiedy woda zrobiła
się letnia zalałam nią czosnek.
4.
Słoik przykryłam lnianą ściereczką, w razie potrzeby należy docisnąć np. kamieniem, tak aby nie wypływał na wierzch, bo
spleśnieje. Odstawiłam na dwa tygodnie do ukiszenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz