Wypełniona
słodkimi czereśniami, chrupiącym ogórkiem i świeżą bazylią
sałatka z komosy ryżowej to moja podstawa tegorocznego lata!
Składniki:
-
szklanka suchej komosy ryżowej
-
2 szklanki wody albo bulionu z warzyw
-
1 średni zielony górek, obrany i pokrojony w kostkę
-
1-2 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki
-
30 dkg umytych i wydrylowanych czereśni
-
1/3 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów laskowych
-
garść posiekanej świeżej bazylii albo natki pietruszki
Składniki na dressing:
-
1/4 szklanki oliwy z oliwek
-
1,5 łyżki octu jabłkowego
-
1 łyżka syropu klonowego lub naturalnego, płynnego miodu
-
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
-
1 mały, posiekany ząbek czosnku
-
1/4 łyżeczki soli
-
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1.
Przed ugotowaniem komosę obficie opłukałam na sitku pod
strumieniem zimnej wody. Opłukaną komosę ryżową umieściłam
razem z bulionem w średnim rondlu. Doprowadziłam do wrzenia,
wymieszałam i pod przykryciem, na wolnym ogniu gotowałam około 15
minut, aż bulion został wchłonięty.
2.
Rondel z komosą zdjęłam z ognia i pozostawiłam pod przykryciem,
do czasu, aż ziarna wchłonęły cały płyn. Wymieszałam widelcem
i przełożyłam komosę do dużej miski. Pozostawiłam do
ostygnięcia.
3.
Do schłodzonych ziaren dodałam ogórka, cebulę, czereśnie,
migdały/orzechy i bazylię/natkę. Wszystkie składniki wymieszałam.
Przygotowanie dressingu:
-
W dużym kubku połączyłam wszystkie składniki dressingu. Wlałam do miski z sałatką i delikatnie, ale starannie wymieszałam. W razie potrzeby można doprawić solą/pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz