Metoda gazetowa pieczenia sernika

Metoda gazetowa pieczenia sernika polega na oblepieniu z zewnątrz tortownicy z przygotowaną masą serową, mokrymi paskami gazetowymi. Obręcze z gazet wykonujemy składając  arkusze pisma tak by były wysokości blachy. Powinna to być gazeta bez kolorowego druku i nie błyszcząca (najlepsze: Wyborcza, Fakt, Gazeta Polska, Super Express itp). Kilka takich opasek namaczamy w wodzie i owijamy nimi tortownicę.
Do nagrzanego do 250 stopni piekarnika wkładamy ciasto, które pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, a temperaturę w piekarniku obniżamy do 160 stopni. Opaski zdejmujemy i jeszcze raz namaczamy. Ponownie owijamy tortownicę i wstawiamy ją do ostudzonego do 160 stopni piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasta z niego nie wyjmujemy przez godzinę. 
Taki sposób pieczenia ciasta jest godny polecenia gdyż ciasto nie przykleja się do blachy, ani nie przypala, a sernik jest puszysty i delikatny jak ptasie mleczko.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz